Less is more

Myös treenissä. Aloittelevatkin salillakävijät treenaavat tehokkaasti jaetulla treenillä. ”Tehokkaasti”, koska se tuntuu tehokkaalta. Jalat yhtenä päivänä. Toisena päivänä kädet. Kolmantena selkä ja rinta. Pakaroille täytyy olla tietysti ihan oma päivä! Nehän ovat kaikista tärkein treenattava paikka kropassa vuonna 2014. Missitkin kuvataan nykyään takaapäin eikä edestä. Tärkeämpää on nähdä se perä eikä naama.

Tässäpä teille kaikille jymyuutinen: paras peba tuleekin yksijakoisella treenillä. Aevan. Ei kerran viikossa vaan neljä kertaa viikossa. Neljä kertaa nopeampi kehitys, vai mitä? Yksinkertaista.

No ei todellakaan. Ainakaan tunnu olevan. Kuntosalitreenaamisesta tehdään nykyään niin erinomaisen vaikeaa. Erikoistekniikat ja olkapääpäivät purevat. Kikkailu on jännää, mutta takaako se optimaalisen kehittymisen? Aivan liian moni treenaa liian jaetulla treeniohjelmalla. Kokeneellekin treenaajalle tekisi välillä hyvää vaihtaa yksijakoiseen. Usko pois! Jos et, niin luet seuraavat perustelut.

Eli hommahan menee niin, että kuntosalilla voi treenata joko yksijakoisella tai monijakoisella treenillä. Yksijakoinen tarkoittaa koko kehon ohjelmaa, eli treenissä käydään koko keho läpi. Aika on kuitenkin rajallinen, joten jokaista lihasryhmä saa aika maltillisen kuormituksen ja samalla maltilliset lihasvauriot. Jaetuissa ohjelmissa taas sekä kuormitus että lihasvauriot ovat melko suuria.

Yleensä yksijakoisessa yhtä lihasryhmää kuormitetaan kuitenkin usein, yleensä pari kolme kertaa viikossa. Jaetuissa ohjelmissa yksi lihasryhmä, vaikkapa ne pakarat, kuormittuvat kuitenkin vain kerran.

Aloittelijalle yksijakoinen on parempi monesta syystä. Ensinnäkin, yksijakoinen on rutkasti helpompi opetella. Monijakoinen ohjelma erikoistekniikoineen sisältää todella paljon eri liikkeitä ja aivan järkyttävän määrän opeteltavaa. Se nostaa kynnystä ylipäänsä harrastuksen aloittamiseen ja hidastaa kehittymistä, ja tämän kautta samaa matkaa motivaatiota. Esimerkiksi nelijakoisen saliohjelman hallitsee kunnolla vasta monien, monien kuukausien treenaamisen jälkeen. Yksijakoisen harjoitteluun riittää taas pari viikkoa. Yksijakoisella harjoitteleva siis oppii liikkeet nopeammin, tätä kautta saa tuntuman lihaksiinsa paljon nopeammin ja sitä kautta todellinen kehitys ja treeni pääsee paljon nopeammin käyntiin. Myöskin voimatasot kehittyvät rutkasti nopeammin yksijakoisella nopeamman hermotuksen kehittymisen ja lihaksen poikkipinta-alan kasvun kautta.

Yksinjakoisessa treenissä proteiinisynteesi myös optimoidaan. Yritän selittää tämän suomeksi. Jokainen treeni edesauttaa lihasproteiinin hajottamista ja uudelleen rakentamista. Kun tätä tapahtuu mahdollisimman usein, on lihasten kasvaminen nopeinta. Eli samaa lihasryhmää on kuormitettava riittävän usein, jotta se kehittyy optimaalisella nopeudella. Pienempi kertamäärä usein on parempi vaihtoehto kuin valtava kertamäärä harvoin. Sitä paitsi lihasten treenaaminen tunnottomaksi tekee kipeäksi ja liikuntakyvyttömäksi, tätä kautta heikentää motivaatiota. Sama lihasryhmä siis kannattaisi treenata 3-4 päivän välein, jotta kehittyminen olisi mahdollisimman nopeaa.

Yksijakoisella treenillä saadaan myös parempi hormonivaste, eli harjoitusten aikana veren testosteroni- ja kasvuhormopitoisuudet nousevat rajusti, mikä edesauttaa lihasten rakentamista ja rasvan palamista. Rasvan palamiseen yksijakoinen on muutenkin optimaalisempi treeni, koska suurempi osa lihasmassasta aktivoituu harjoittelun aikana. Sen vuoksi yksijakoinen aiheuttaa paljon suuremman jälkipolton. Varsinkin laihduttaessa eli miinuskaloreilla lihasryhmien riittävän usein kuormittaminen on tärkeää, koska se myös säilyttää paremmin lihakset.

Jaetulle voi siirtyä sitten, kun yksijakoisesta on otettu kaikki irti. Valitettavan usein siirrytään usein aivan liian aikaisin. Vähän sama homma kuin proteiinijauheissa. Niitä pidetään liian monesti tärkeämpänä kuin varsinaista treeniä. Yksinkertainen treeni ilman kikkailuja ja palkkareita taitaa vaan olla liian tylsää?

Ei, toki palautusjuomat osittain ansaitsevatkin hypetyksensä. Nyt muuten löytyy Mass.fistä prodeja aika huokeisiin hintoihin. Että sinne vaan hifistelemään.

less-is-more-alennuskoodeja

Leave a comment